Στρώμα Ύπνου και Υγεία

Στρώμα Ύπνου και Υγεία

Το κρεβάτι μας είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας καθώς εκεί περνάμε το ένα τρίτο της. Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε μια δύσκολη μέρα μετά από έναν κακό βραδινό ύπνο... Η έλλειψη ύπνου και η κακή ποιότητά του έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

Είναι επόμενο, λοιπόν, η αγορά ενός στρώματος ύπνου να αποτελεί επένδυση καθώς, πέρα από την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, ο ύπνος έχει πλέον αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας καλής υγείας. 

Το σωστό στρώμα πρέπει να είναι άνετο αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να διατηρεί μια σωστή ευθυγράμμιση στο σώμα μας. Το μήκος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 εκ. μακρύτερο από τον ψηλότερο άνθρωπο που χησιμοποιεί το κρεβάτι.

Ποια έιναι τα δύο μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε διαλέγοντας ένα στρώμα ύπνου;

  • Μη δοκιμάσετε στρώματα στο τέλος μιας κουραστικής μέρας ή της βόλτας σας στην αγορά - όλα θα σας φανούν άνετα!
  • Όταν δοκιμάζετε ένα στρώμα ύπνου προσπαθήστε να κυλήσετε επάνω του. Αν είναι δύσκολο τότε το στρώμα είναι υπερβολικά μαλακό, ενώ αν σας ενοχλεί στους μηρούς ή τους ώμους σας είναι υπερβολικά σκληρό.

Σε τι θα με βοηθήσει η σωστή επιλογή στρώματος;

Καλύτερη Μνήμη
Διαλέγοντας ένα καλό στρώμα ύπνου βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου θα βελτιώσουμε το επίπεδο ξεκούρασής μας πράγμα το οποίο θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο που μαθαίνουμε και απομνημονεύουμε πληροφορίες. Ενώ πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι ο ύπνος είναι μια παθητική δραστηριότητα, ο εγκέφαλός μας δεν παραμένει καθόλου παθητικός! Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε μια λειτουργία που ονομάζουμε εδραίωση μνήμης, μια διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος μεταφέρει δεξιότητες και πληροφορίες σε πιο αποδοτικές και σταθερές περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης, ο ύπνος μας βοηθάει να συνθέσουμε νέες ιδέες, καθώς πληροφορίες που έχουμε λάβει μέσα στη μέρα αλληλοσυνδυάζονται με νέες εμπειρίες για να παράγουν ολότελα καινούργιες έννοιες. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ένας ποιοτικός ύπνος είναι υψίστης σημασίας στη μάθηση και την εκπαίδευση.

Βελτίωση της Υγείας
Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας της υγείας μας. Αν και το να κοιμόμαστε αρκετά δε θα αποτρέψει την προσβολή από μια ίωση, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Έρευνα έδειξε ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες μέρες κακής ποιότητας ύπνου οι άνθρωποι που εξετάστηκαν είχαν ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάνοντάς τους προ-διαβητικούς! Γι'αυτό, λοιπόν, μη χαλάτε τον ύπνο σας αν δε θέλετε να χαλάσετε την υγεία σας.

Έλεγχος Βάρους
Και όμως, ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους μας. Ένας από τους λόγους είναι συμπεριφορικός. Για παράδειγμα, αν είσαστε κουρασμένοι πολύ πιο δύσκολα θα αποφασίσετε να κάνετε σωματική άσκηση ή να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα. Ένας άλλος λόγος που ο ύπνος επηρεάζει τον έλεγχο βάρους είναι μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία παράγεται στο σώμα σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τις φυσιολογικές όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά. Έλλειψη αυτής της ορμόνης μας κάνει να αισθανόμαστε πείνα αλλά και να λιγουρευόμαστε φαγητά υψηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Λιγότερο Στρες - Μεγαλύτερη Δημιουργικότητα
Είσαστε πολλές φορές κακοδιάθετοι και δυσκολεύεστε να αισθανθείτε δημιουργικοί; Έχει αποδειχθεί ότι ένας καλός ύπνος θα σας κάνει πιο χαρούμενους και δημιουργικούς! Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ, ενώ έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και μόνο δύο εβδομάδες απλά λιγότερου ύπνου από αυτό οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα όπως αν κάποιος δεν είχε κοιμηθεί για τρεις ολόκληρες μέρες! Κάτι τέτοιο λειτουργεί αρνητικά στη διάθεση και μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε θυμωμένοι, ευέξαπτοι, και θλιμμένοι.

Πάρτε κι εσείς την απόφαση να βελτιώσετε τον ύπνο και την υγεία των παιδιών και τη δική σας. Ελάτε να δοκιμάσετε τα νέα στρώματα Woodyline Sleep.

Εγγραφή στο newsletter

Μάθετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας